Liers Vlaaike

Lierse specialiteit met Gentse fans. 

Lier is de toegangspoort naar de Kempen. Het is een stad van schrijvers, kunstenaars, astronomen, beeldhouwers en kunstsmeden. En sinds het begin van de achttiende eeuw ook de stad van het Liers vlaaike.

Gents dagboek
In 1722 was er al sprake over een Liersche vlaai in het Tijdschrift voor Geschiedenis en Folklore van de provincie Antwerpen. Dit doet vermoeden dat het één van de oudste gebakjes uit de regio is. Maar wel met fans tot ver buiten de Antwerpse provinciegrenzen.

In het dagboek van de Gentse kanunnik Lodewijk Jozef van Kessel staat onder andere het recept van het Liers vlaaike beschreven:

“Neem een uper (0,34 liter) zoete melk, drie beschuiten, en drie gestampte kruidnagels. Laat alles koken en giet er siroop bij om te verzoeten. Doe dit mengsel in een taartkorst en laat alles bakken.”

De geestelijke zoetebek overleed in 1800, maar zorgde met z’n schrijven wel dat het gebakje voor eeuwig gekend is.

Naam: Liers Vlaaike
Locatie: Lier
Oorsprong: +- 1700
Ingrediënten: bloem, beschuiten, siroop, melk, smaakstof, boter, zout, suiker en water


Top