Worstenbrood

Van Middeleeuwse midnight snack tot Antwerpse traditie. 

Wie in Antwerpen worstenbrood zegt, zegt Verloren Maandag. Op die bewuste maandag in januari eet zo goed als elke Antwerpenaar worstenbroodjes. Hoe komt dat precies?


Middeleeuwse sectorfederaties vieren feest
Voor de oorsprong van de verloren maandag moeten we terug naar de gildes in de Middeleeuwen. Gildes waren wat we vandaag sectorfederaties noemen. Een beetje zoals de Antwerpse Bakkersunie vandaag is voor bakkers, patissiers, chocolatiers en ijsmakers.

Aan het begin van het nieuwe jaar lazen de gildemeesters de nieuwe regels voor aan hun gildeleden. Die lezing nam een halve dag in beslag waardoor de rest van de dag zogezegd verloren was. Bij wijze van tijdverdrijf gingen de gildes dan maar wat nakaarten op café.

Extra inkomsten
Alleen brouwers en cafébazen verdienden geld aan de verloren maandag. Daarom kwamen de bakkers en slagers al snel met een tegenoffensief. Als je zoveel drinkt, moet je ook iets eten, dachten ze. En dus serveerden ze een goudgeel broodje met daarin een vettige varkensworst. Die vettigheid moest het effect van de alcohol een beetje temperen. Brouwers en cafébazen bleken vragende partij: met een bodempje van worstenbrood konden hun gasten nóg meer drinken.

Het moderne worstenbrood
Pas na de Tweede Wereldoorlog kreeg het worstenbrood de aandacht die het vandaag verdient. Sindsdien zorgt Verloren Maandag elk jaar voor een stijgende vraag naar worstenbrood. Vandaag is de worst zelfs minder vet en staat het knapperige broodje helemaal op punt.


Naam: Worstenbrood
Locatie: Antwerpen
Oorsprong: +- 1700
Ingrediënten: bloem, water, gist, zout, boter en gehakt (meestal varkens-, kalfs- of rundvlees)


Top